Viski Kiti Türleri - Konsantrasyonlarına Göre Viski Kiti Sınıfları

Viski kiti türleri konsantrasyonlarına göre kategorize edilmektedir. 1 litre bitmiş ürüne göre baz alınan konsantrasyon seviyesi satıcı ve markalara göre değişiklik göstermektedir. Top kalite viski kitleri en ileri konsantrasyona sahip olanlardır. Viski kitlerinin kalitesi düştükçe kullanım miktarı artmaktadır yani konsantrasyonu düşmektedir. 

viski kiti türleri

Konsantasyonlarına Göre Viski Kitleri

İleri Seviye Konsantre Viski Kiti

Viski kitindeki konsantrasyon nihai üründe kullanım miktarına göre belirlenmektedir. En ileri seviye konsantrasyona sahip viski kitleri 1 litre nihai ürüne 2 ml kullanılan viski kitleridir. Bu tür viski kitlerine örnek olarak Virago Kimya firmasına ait Malt Aroma Verici adı altında satılan viski kitlerini örnek olarak gösterebiliriz. 

Nihai Ürün: Alkol ve su karışımıyla elde edilen karışıma nihai ürün denir. Aynı zamanda bitmiş ürün olarak adlandırılır. 

Orta Seviye Konsantre Viski Kiti

1 litre nihai ürüne 5 ml kullanılan viski kitlerine orta seviye viski kiti denir. Orta seviye viski kitleri %100 den daha fazla oranda seyreltilmiş viski kitleridir. 

Düşük Seviye Konsantre Viski Kiti

1 litre bitmiş ürüne 10 ml kullanılan viski kitleri düşük seviye konsantrasyona sahip viski kitleridir. %500 civarında seyreltilmiş gıda katkılarıdır. 

Standart Altı Konsantre Viski Kiti

Bu tür viski kitleri 1 litre nihai ürüne 20 ml ve üzerinde kullanılan viski kitleridir. Seyreltme oranları tespit edilemeyen ve herhangi bir şekilde kategorize edilemeyen viski kitleridir. 

Hangi Konsantrasyondaki Viski Kiti Kullanılmalı?

Viski kitleri yasal standartta üretildiğinde ileri seviyede olmak zorundadır çünkü bu ürünler gıda katkısı olarak üretilmektedirler. Ülkemizde ve dünyada gıda katkıları belirli standartları sağlamak zorundadır. Bu standartlardan biride kullanım dozajı yani konsantrasyonudur. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkıları Yönetmeliği bu standartları düzenlemiştir. Yönetmeliğe göre nihai ürün içinde kullanılacak olan aroma verici gıda katkısı, bitmiş ürünün litresi başına 1 ml ile 3 ml arasında olmalıdır. Daha fazla kullanım söz konusu değildir. Viski kitlerinin kullanım dozajları konsantrasyonlarını göstermektedir. Yasal standartlarda kullanım dozajına sahip olan viski kitlerine Virago Kimya firmasına ait malt aromalarını örnek olarak gösterebiliriz. Daha düşük konsantrasyona sahip aroma vericiler ancak hayvan yemi üretiminde kullanılabilmektedir. 

Viski Kitlerinin Konsantrasyonları Nasıl Düşürülür?

Viski kiti veya farklı bir isim altında üretilen tüm aroma vericiler gıda katkısı olarak üretilir ve üretimlerinde belirli standartlar vardır. Tüm aroma vericiler ileri seviye konsantrasyonla üretilir ancak daha sonra bu standardı bozacak şekilde, yasal olmayan şekilde seyreltilirler. Söz konusu seyreltme işlemi mono propilen glikol adı verilen bir alkolitle yapılır. Bu alkolit insan vücudu tarafından 20 gr'a kadar absorbe edilebilir. 20 gr ve üzerindeki kullanımlarda iç organlarda tahribata sebep olur. 

Orta seviye konsantrasyona sahip bir viski kiti en az %100 oranında seyreltilmiş demektir. Orta seviye konsantrasyona sahip 50 ml lik bir viski kitinin en az 25 ml si mono propilen glikolden oluşuyor demektir. Düşük seviye konsantrasyona sahip 50 ml lik bir viski kitinin en az 40 ml si mono propilen glikolden oluşuyor demektir. 

Mono propilen glikol aynı zamanda bir emülgatördür. Yüksek miktarlı olarak tüketilmesi insan sağlığı açısından son derece sakıncalı olan bu bileşenin kontrollü ortamda uzman personel tarafından kullanılması gerekmektedir. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Viski Kiti

Evde Viski Yapımı Malzemeleri

Viski Kiti - Evde Viski Yapımı için Kit Kullanımı